Årets julvärd

Det har väl knappast undgått någon att Kattis Ahlström är årets julvärd. Efter tabben förra året med ett förinspelat program kommer det återigen att vara direktsänt i tv, som på den gamla goda tiden. Men, är direktsänt alltid bättre? Nedan följer ett inlägg i den pågående debatten om huruvida det är bättre eller sämre med direktsänt från julvärden.

Att tända eller inte tända ljuset

Utöver att julvärden måste spendera hela julafton i en studio istället för med sin familj samt att personen ifråga knappt får några avbrott under dagen. Så, är det väl fantastiskt att det sänds direkt? Bara det faktum att du som tittar är medveten om att den som sitter där i rutan faktiskt sitter där i realtid. Långt ifrån on-demand-tv:n som vi är vana vid idag.

Dock förutsätter det här vissa saker av julvärden. Personen ifråga måste ha fått godkänt från sin familj att spendera julafton på annan ort, vilket inte är det lättaste. Dessutom måste han eller hon vara okej med att arbeta flera timmar i rad, med pauser anpassade efter resten av tv-tablån. Inte så jobbigt kanske, med tanke på hur alla hallåor arbetat genom tiderna.

Det blir dock jobbigt om något går fel. Tänk om du skulle vara borta för länge under ett program, eller om du råkar säga och/eller göra något fel under sändningen. Det går inte att stoppa och redigera, utan du måste fortsätta. Lite som när Loa Falkman var klar med nyårsklockan alldeles för tidigt och fick vänta på nedräkningen. På samma sätt måste julvärden ha koll på läget hela tiden, inte tända ljuset för tidigt eller säga fel. Det har förvisso hänt att ljuset varit svårt att tända och/eller att det har krävts flera försök av julvärden. Men, ingen har hittills lyckats få det att börja brinna på andra ställen eller göra något så extremt som att komma av sig totalt.

Om det är en fördel eller nackdel med direktsändning återstår att se.