Kända svenska satiriker

Det här inlägget kommer att handla om kända svenska satiriker, som titeln avslöjar. Om du vill läsa mer fördjupade inlägg finns det andra liknande inlägg om dem också. En svensk satiriker som var i hetluften alldeles nyligen är Jesper Rönndahl. Om du är intresserad av att veta varför han har varit så i hetluften det senaste kan du läsa ett annat inlägg om det här på sidan.

Jesper Rönndahl

Jesper Rönndahl är en svensk satiriker och komiker som de flesta känner till. Och kände du inte till honom före hösten 2018 så gör du det säkert nu. Han är nämligen programledare för det satiriska programmet Svenska nyheter som omnämnts i internationell media av olika orsaker. Men, för Jespers del så började det med studentradio i Lund, följt av ännu mera radio. Han gick från humorprogrammet Tinnitus i studentradions regi in i P3 som medverkande i komikerduon Anders och Måns radioprogram “Så funkar det”. Programmet sändes mellan 2001-2003.

Efter den radiodebuten följde mer radio och parallellt med det krogshower. Han har snabbt blivit ett namn på den svenska humorhimlen. Utöver det är han känd som stå-upp-komiker och som roastare. Roasta är ett begrepp som kom till Sverige under 2008 eller något tidigare. En roast går ut på att någon blir roastad, driven med av en grupp kollegor eller liknande. År 2009 kom de svenska motsvarigheterna till de amerikanska tv-programmen som funnits i olika form sedan 1920-talet, Roast på Berns och Grillad. I det sistnämnda arbetade Jesper som redaktör. Senare förkom han i andra program som sändes via SVT också.

Det mest kända och uppmärksammade programmet är dock Svenska nyheter som du kan läsa om i ett av de andra inläggen också. I och med det så blev han ett namn internationellt också. Även om det kanske inte var på grund av de vanligare orsakerna. Sverige har också ett gäng andra kända satiriker som du också kan läsa mer fördjupad information om.