Melodifestival-yra igen!

Nu är det äntligen dags igen, överallt annonseras det, musiken spelas och stämningen sätts. Du kanske tänker på att julen närmar sig, men texten nedan handlar naturligtvis om att det redan är dags för årets höjdpunkt, melodifestivalen.

Doing the omoralisk schlagerfestival?

Nationalteatern blev folkkära och ingen ville ställa upp i melodifestivalen. Det kanske låter som en utopi, men det är faktiskt realitet. Åtminstone var det realitet på 70-talet. Numera har melodifestivalen återhämtat har sig och de rekryterar artister som aldrig förr. Alla som vill bli något måste ta vägen via melodifestivalen och istället för ett tävlingstillfälle arrangeras så många omgångar nu att det är lätt att tappa räkningen.

Det är inte helt omöjligt att det i framtiden kommer att hållas en deltävling i varje svensk stad. Det är åtminstone ditåt det barkar. Än så länge går antalet deltävlingar att räkna på fingrarna. Samtidigt menar experterna att det inte är omöjligt att det blir ännu fler deltävlingar framöver, eftersom efterfrågan är så pass stor. Det vill säga, det kommer bli ännu fler veckor i tv, fler artister som deltar, fler orter som berörs och så vidare. Då är det tur att en inte är lika beroende av utbudet på tv som förr.

Numera kan du enkelt välja själv om du vill delta i festligheterna eller hellre se något annat. Även om du får leva med att melodifestivalen äter upp både plats i samtliga äldre former av medier och även i de nyare sociala medieformerna. Det kan verka lite skrämmande och svårt att hänga med idag, förr räckte det med att hålla koll på ett eller max två tillfällen för att hänga med i diskussionerna i fikarummet. Nu gäller det att hålla stenkoll redan nu om du inte vill hamna efter. Redan nu har nämligen uppladdningen startat, alla artisterna är släppta, programledarna likaså. Städerna har också börjat ladda upp inför den stora cirkusen.